Advocaten Checkpoint: 'OM had onderzoek niet mogen doen'

PZC
Woensdag 10 februari 2010

Advocaten Checkpoint: 'OM had onderzoek niet mogen doen'

MIDDELBURG - De advocaten van de hoofdverdachte in de zaak tegen coffeeshop Checkpoint, Meddie Willemsen, vinden dat het Openbaar Ministerie Zeeland het onderzoek tegen de coffeeshop nooit had mogen voeren.

Het OM was immers betrokken bij het zogeheten driehoeksoverleg over Checkpoint, zo argumenteert de verdediging, en was dus al lange tijd op de hoogte van het feit dat er sprake was van een opslag van softdrugs en een overschrijding van het maximumaantal klanten. Het OM kan dus niet kritisch kijken naar haar eigen rol in de kwestie, noch naar die van de gemeente Terneuzen of van de politie. Het OM had het onderzoek moeten overdragen aan de Rijksrecherche, vindt de verdediging.

Met betrekking tot de ontnemingsvordering die tegen Willemsen loopt, is zijn advocaat Beckers van mening dat er 'geen cent' geplukt mag worden van de Checkpoint-eigenaar. De politiek heeft haar verantwoordelijkheid laten liggen waar er beleid gemaakt had moeten worden en, vindt Beckers, dat probleem mag nu niet op het bordje van de rechtbank worden gelegd.

Bovendien hekelt de verdediging de vervolging van Checkpoint. Er zijn vele coffeeshops in Zeeland, en het starten van een onderzoek naar de handel en wandel van Checkpoint is 'willekeur'.

* * *
PZC
Dinsdag 9 februari 2010

Advocaten verdachte checkpointleveranciers: OM niet ontvankelijk

MIDDELBURG - De advocaten die de verdachte Checkpointleveranciers bijstaan stellen dat het OM niet ontvankelijk is. Het OM heeft de kans verspeeld, zo werd dinsdagmiddag aangevoerd.

Voor de Middelburgse rechtbank betoogde raadsman Schoenmakers dat zijn cliënt, een man uit Zevenbergen niet vervolgt kon worden wegens het leveren en inkopen van softdrugs voor aan en voor Checkpoint, omdat het OM het recht op vervolging had verspeeld. ,,Het is zeer uitzonderlijk dat politie, justitie, beslastingdienst, plaatselijke politiek en openbaar bestuur het plegen van strafbare feiten, het overtreden van de opiumwet sinds 1999, goedkeurt, aanmoedigt en faciliteert. De ongeremde behulpzaamheid van de gemeente ten opzichte van Checkpoint was ongekend.'' Zo meende de advocaat.

De raadsman van twee Oosterhoutse broers meende ook dat het OM niet ontvankelijk was voor het vervolgen van zijn cliënten die verdacht worden van het leveren van softdrugs. In het onderzoek is gebruik gemaakt van afgeluisterde telefoongesprekken. Toestemming voor het tappen van de telefoons van de broers werd gebaseerd op de verdenking dat beide een criminele organisatie vormden. Advocaat Van Vugt meende dat er geen sprake was van een criminele organisatie. Dat beiden samenwerkten was niet meer dan logisch om het broers van elkaar zijn.
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid