Anderhalf jaar cel geëist eigenaar Checkpoint

PZC
Vrijdag 5 februari 2010

Anderhalf jaar cel geëist eigenaar Checkpoint

MIDDELBURG - Tegen Meddie Willemse, de voormalig eigenaar van Checkpoint is vrijdagmiddag anderhalf jaar cel geëist. Daarnaast wil het OM ook 28.321.769 euro van Willemsen ontnemen.

Zie ook:

   * 'Checkpoint misbruikte gedoogbeleid'
   * Officier van justitie: 'winstbejag was drijfveer'
   * 'Checkpoint dacht nooit aan minder klanten'
   * 'Medewerkers voelden zich verplicht thuis voorraad op te slaan'
   * Aanklager Checkpoint 'pers heeft mensen beschadigd'

Dat bedrag zou hij in de periode 1 januari 2006 tot en met 20 mei 2008 illegaal verdiend hebben.

Volgens officier van justitie moet die ontneming gezien worden als de zwaarste straf voor de eigenaar van de Terneuzense coffeeshop

Verder vroeg aanklager Rammeloo negen maanden cel voor de manager van Checkpoint, twaalf maanden voor de algemeen manager van Checkpoint, negen maanden voor twee inkopers, twaalf maanden voor twee handelaren en werkstraffen voor de thuiswerkers.

Er is volgens de officier geen zware criminaliteit geconstateerd in de zin van geweld en ook niet is aangetoond dat Checkpoint deel uitmaakte van een groter crimineel netwerk.

Er werd veel verkocht aan drugstoeristen waardoor er sprake was van export van drugs. Ook was er continue sprake van te veel voorraad.

De aanpak door Checkpoint was volgens de officier crimineel professioneel

Meddie Willemsen probeerde volgens de officier de sluiting van Checkpoint in de schoenen van medewekers te schuiven terwijl hij, aldus de officier zelf de hoofdverantwoordelijke is.

----

'Checkpoint misbruikte gedoogbeleid'

MIDDELBURG - Checkpoint heeft volgens het OM misbruik gemaakt van de beperkte controlemogelijkheden bij de gemeente. Volgens de officier heeft Checkpoint het gedoogbeleid gebruikt, misbruikt om de ingekochte drugs te verkopen en zogenaamd legaal enorme winsten te maken.

In 2001 had Checkpoint een omzet van 8,8 miljoen euro, in 2002 12 miljoen, 2003 13 miljoen, 2004 14 miljoen, 2005 17 miljoen en 2006 26 miljoen.

De officier van justitie vermoedt dat bij de eerste inval, 1 juni 2007, maar de helft van de handelsvoorraad van de coffeeshop was gevonden. Er werd toen in totaal 96 kilo gevonden.

Ook tijdens de tweede inval,20 mei 2008, is vermoedelijk lang niet alles gevonden, ondanks huiszoekingen bij medewerkers.

Dit stelt aanklager Rammeloo vrijdagochtend in het strafproces tegen Checkpoint in de Middelburgse rechtbank.
----

Officier van justitie: 'winstbejag was drijfveer'

MIDDELBURG - Rob Rammeloo, de aanklager in de Checkpoint zaak ontkent dat de strafzaak een proefproces is. Volgens Rammeloo was winstbejag de drijfveer voor wat ooit de grootste coffeeshop van de wereld was. Dit zei hij vrijdagochtend in de Middelburgse rechtbank bij de hervatting van de strafzaak.

Volgens de officier van justitie zag de gemeente geen mogelijkheden de groei van checkpoint te beperken. Het OM zag die mogelijkheden wel en heeft politiecapaciteit ingezet voor een onderzoek naar 'de achterdeur'

Rammeloo stelt dat de belastingdienst de door Meddie Willemsen opgevoerde kosten voor opslag van softdrugs buiten de coffeeshop niet geaccepteeerd omdat volgens de eigen accountant Checkpoint alleen voorraden in de coffeeshop voorhanden had.

Volgens de officier zou Checkpoint de gemeente gijzelen door telkens de vrees voor een ongebreidelde toename van illegale handel bij het bestuur aan te jagen, waardoor de gemeente gevoelig was, kon de coffeeshop ongehinderd doorgroeien. Gelet op de immense winsten was winstbejag de drijfveer.

De gedachte achter het gedoogbeleid was dat de omvang van de coffeeshop klein zou blijven, aldus de officier van justitie.

Het gedoogbeleid is voor de lokale gebruiker, daar heb je volgens de officier geen grote shops voor nodig.

Officier van justitie wijst op groot aantal uitspraken van rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad waaruit blijkt dat het bezit door een coffeeshophouder van meer dan vijfhonderd gram softdrugs strafbaar is, ook als de voorraad niet direct in de shop lag.

----

'Checkpoint dacht nooit aan minder klanten'

MIDDELBURG - Officier van justitie haalt een (oud) medewerker van Checkpoint aan waaruit blijkt dat er nooit werd nagedacht over beperking van het aantal klanten. Na de eerste inval, 2007, werd daar wel een begin mee gemaakt maar niet doorgezet.

Volgens de officier was, ten aanzien van Checkpoint, bij het OM op een gegeven moment de maat vol.

Het bedrijf bepaalde volgens hem het aanbod en reageerde niet op de vraag. ,,Willemsen deed er namelijk alles aan om flink te verkopen. Zijn bedrijf was een geoliede machine."

----

' Medewerkers voelden zich verplicht thuis voorraad op te slaan'

MIDDELBURG - Volgens de officier van justitie voelden medewerkers van Checkpoint, wellicht uit loyaliteit of uit angst om de baan te verliezen, min of meer verplicht om thuis softdrugs op te slaan omdat Checkpoint zelf geen plek meer had om de voorraad op te slaan.

Sommigen stelden zelfs de sleutel van hun woning beschikbaar aan de inkopers/afdeling transport van Checkpoint.

De opslag was ook verspreid uit oogpunt van veiligheid ten opzichte van de politie.

Checkpoint beschikte over een lijst met nummerborden van poltiewagens.

----

Aanklager Checkpoint 'pers heeft mensen beschadigd'

MIDDELBURG - Officier van justitie Rammeloo vindt dat de PZC lukraak heeft geciteerd uit geheime informatie over Checkpoint en zaken uit zijn verband heeft getrokken waardoor er mensen zijn beschadigd.

,,En er worden mensen tegen elkaar opgezet via de pers Ik heb daar geen goed woord voor over."
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid