CDA: strenger tegen softdrugs

NRC Handelsblad
3 februari 2010

CDA: strenger tegen softdrugs

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 3 febr. De voorbereidingshandelingen voor de teelt van softdrugs moeten strafbaar worden gesteld, vindt het CDA. De regeringspartij heeft daartoe een initiatiefwetsvoorstel aangekondigd.

Het gaat bijvoorbeeld om growshops, die onder meer spullen verkopen om wiet te kweken en geïnteresseerden hierover adviseren. De hoogte van straffen voor de productie van softdrugs moet volgens het CDA gelijk worden getrokken met die van harddrugs.

Het CDA wil ook de handelsvoorraad van coffeeshops aanpakken. Nu mag die 500 gram bedragen. In de praktijk blijkt dat voorraden gedurende de dag worden aangevuld. CDA denkt aan een maximum van 500 gram per dag.

De Tweede Kamer debatteert morgen over het drugsbeleid in Nederland. Een onderwerp waarbij de regeringspartijen CDA en PvdA al jarenlang lijnrecht tegenover elkaar staan. Het CDA wil een einde maken aan het gedoogbeleid en alle coffeeshops sluiten. De PvdA is daar tegen.

Ook de VVD is voorstander van een harde aanpak van coffeeshops. De oppositiepartij wil de straf voor de in- en uitvoer van softdrugs verhogen van vier jaar naar twaalf jaar. Ook de VVD wil de voorbereidingshandelingen voor de hennepteelt strafbaar stellen.

Het initiatiefwetsvoorstel van het CDA lijkt op voldoende steun in de Kamer te kunnen rekenen.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid