Checkpoint gesel bestuurders

PZC
Woensdag 3 februari 2010

Checkpoint gesel bestuurders

MIDDELBURG - Openbaar Ministerie, gemeente en politie (de 'driehoek') spraken al in 2005 over het instellen van een strafrechtelijk onderzoek naar coffeeshop Checkpoint in Terneuzen.

Volgens advocaat André Beckers heeft burgemeester Jan Lonink hem dat vorige maand na afloop van zijn getuigenverhoor verteld, zo zei hij gisteren voor de rechtbank. Pas anderhalf jaar later werd daadwerkelijk tot actie overgegaan, op basis van toen verkregen informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). Als de bewering van Lonink klopt, is het huidige onderzoek naar Checkpoint niet ontvankelijk, wees Beckers op jurisprudentie uit een andere strafzaak. De verdediging plaatste bij de hervatting van de rechtszaak tegen Checkpoint het openbaar bestuur nadrukkelijk in het verdachtenbankje.

Beckers wekte in zijn betoog de suggestie dat Lonink de zaak traineert door twee toegezegde gespreksverslagen achter te houden. Eén verslag werd maandagmiddag op bevel van de rechter-commissaris alsnog opgestuurd. Lonink spreekt daarin tegenover Checkpointeigenaar Meddie Willemsen z'n tevredenheid uit over het gedoogbeleid eind 2005. In het getuigenverhoor voert Lonink evenwel aan dat hij Willemsen ter verantwoording riep vanwege de grote aantallen bezoekers die zijn bedrijfsvoering tot gevolg had. De verdediging wil nu eerst alle verslagen van de driehoek tussen december 2000 en mei 2008 inzien, om te beoordelen wat in dat verband precies is besproken. Het OM kreeg van de rechtbank tot vandaag om die stukken te verzamelen.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid