Coffeeshop bij school niet dicht

Het Parool
Donderdag 4 februari 2010

Coffeeshop bij school niet dicht

In november 2008 kregen 43 coffeeshophouders een brief van de gemeente dat ze er rekening mee moesten houden dat ze op termijn hun deuren zouden moeten sluiten. Behalve het CDA zag geen enkele partij in de gemeenteraad iets in dit voorstel.

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen komt nog deze maand met alternatieve maatregelen om te verhinderen dat coffeeshops in de buurt van scholen moeten sluiten.

Dat blijkt uit stukken die Cohen aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Cohen was nooit enthousiast over de regel van het kabinet dat coffee­shops binnen een afstand van 250 meter van middelbare scholen de deuren zouden moeten sluiten.

Cohen heeft nu onderzoek laten doen en daar zijn 'concrete suggesties' uitgekomen om te verhinderen dat minderjarigen softdrugs kopen in coffeeshops.

Meer voorlichting aan jongeren springt er daarbij uit, zei Cohen vanmorgen in een toelichting. Ook worden genoemd de verhoging van de minimumleeftijd van 18 naar 21 jaar en verscherping van de sancties.

Over die laatste twee voorstellen is Cohen echter niet erg enthousiast. ''De leeftijdsgrens van 18 jaar wordt behoorlijk goed gehandhaafd,'' zei hij vanmorgen. Ook worden coffeeshops al intensief gecontroleerd.

De Bond van Cannabisdetaillisten heeft zelf voorgesteld om de verkoop van softdrugs te staken gedurende de schoolpauzes en een uur na het einde van de schooldag.  Ook zijn er ideeën voor strengere toegangscontrole, eventueel met tourniquets en vingerafdrukken.

Cohen zegt nog niet met zoveel woorden dat het zogeheten afstands­criterium helemaal van de baan is. ''Ik wil het ordentelijk doen. Voor we die conclusie trekken, willen we weten hoe we dan een dam gaan opwerpen voor minderjarigen.'' Hij gaat daar verder over praten met de politie en het openbaar ministerie en komt in deze maand met een definitief voorstel.

In november 2008 kregen 43 coffeeshophouders een brief van de gemeente dat ze er rekening mee moesten houden dat ze op termijn hun deuren zouden moeten sluiten. Behalve het CDA zag geen enkele partij in de gemeenteraad iets in dit voorstel. De coffeeshophouders zijn intussen een beetje gerustgesteld door een brief waarin Cohen zegt dat hij het afstandscriterium 'geen passende maatregel' is.

De afgelopen maanden zijn ook leraren en leerlingen ondervraagd over het gebruik en de beschikbaarheid van softdrugs. Leerlingen vinden softdrugs minder gevaarlijk dan alcohol. Docenten hebben het idee dat er minder softdrugs worden gebruikt.

Leerlingen zijn volgens het onderzoek niet of nauwelijks op de hoogte van de lichamelijke en psychologische effecten van het gebruik van softdrugs. De risico's van alcohol en roken zijn bekender. Ook in het preventiebeleid van scholen krijgen softdrugs weinig aandacht.

Leerlingen vinden dat de coffee­shops de leeftijd van bezoekers niet zo streng controleren. Kopers van softdrugs worden vaker gecontroleerd. (Addie Schulte)
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid