Coffeeshops verhuizen voorlopig niet

Het Belang van Limburg (BE)
31 maart 2010

Coffeeshops verhuizen voorlopig niet

Geen enkele Maastrichtse coffeeshop zal voor de zomer naar de grens met België verhuizen. Het gemeentebestuur van Maastricht zou deze maand het milieurapport en andere plannen beoordelen, maar dat is niet gebeurd. Maastricht heeft immers een nieuw gemeentebestuur dat weer geïnformeerd moet worden over het drugsbeleid. De Belgische grensgemeenten halen even adem.

Maastricht wil de coffeeshops centraliseren op drie locaties aan de grens met Lanaken, Riemst en Voeren. De Limburgse gemeenten hebben daar in het verleden al tegen geprocedeerd, maar Maastricht zet toch door. “Als alles volgens plan was verlopen, hadden de eerste coffeeshops rond de zomervakantie kunnen verhuizen. Maar het milieueffectenrapport (MER) is nog niet volledig af”, zegt projectleider in het coffeecornerbeleid van de gemeente Maastricht, Robert Bongers.

Nieuw bestuur

Maastricht heeft na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw gemeentebestuur. “Die bestuursleden worden in mei pas geïnformeerd over het drugsbeleid. Een maand later zullen het MER en de bestemmingsontwerpen van de verschillende zones bekeken worden”, zegt Bongers. “Door die vertraging zullen de coffeeshops niet voor de zomervakantie kunnen verhuizen. We hopen dat het dit jaar nog lukt.”

Tijd kopen

De Limburgse burgemeesters aan de grens halen dankzij de vertraging even adem. “We zijn nog altijd tegen de komst van de coffeeshops. Vertraging is alvast een goede zaak”, zegt burgemeester Mark Vos van Riemst. Guido Willen van Lanaken: “Die coffeeshops brengen jaarlijks twee miljoen drugstoeristen met zich mee. Dat trekt mensen aan die zware drugs aanbieden. De criminalilteit gaat daardoor de hoogte in. Het beste spreidingsplan van die coffeeshops is de afschaffing ervan.”

Of de coffeecorner op de Brusselseweg, aan de grens met Lanaken, er effectief zal komen is nog niet duidelijk. Bongers: “De ‘stankwet’ in Nederland zegt dat je geen gebouw mag plaatsen op 100 meter afstand van een boerderij. Op die Brusselseweg ligt er net één, pal tegenover de locatie die we voor ogen hadden. Maar die wet wordt mogelijk herzien. We zijn wel al op zoek naar een tweede locatie.”

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid