Coffeeshops weer naar rechter voor terugkeer gedoogbeleid

de Volkskrant
2 oktober 2009

Coffeeshops weer naar rechter voor terugkeer gedoogbeleid

Van onze verslaggever Peter de Graaf

ROOSENDAAL - De coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom stappen vandaag opnieuw naar de rechter om het verkoopverbod voor softdrugs, dat beide gemeenten twee weken geleden afkondigden, ongedaan te maken. Ze hebben zaken aangespannen bij zowel de civiele als de bestuursrechter om hun gelijk te halen.

Zes coffeeshops gokken op het loket van de civiele rechter. Ze hebben de gemeenten gedagvaard en vragen de rechter in kort geding om de rechtmatigheid te toetsen van het besluit om te stoppen met het gedoogbeleid. Vorige maand vingen ze nog bot bij de rechter.

Drie coffeeshops zitten vanmiddag bij de bestuursrechter met het verzoek het gemeentelijk verbod op de verkoop van softdrugs te schorsen, in afwachting van een beslissing op hun bezwaarschrift tegen de gewijzigde exploitatievergunning voor de horeca.

Sinds het verkoopverbod van softdrugs van kracht is geworden, houden zeven coffeeshops hun deuren gesloten. Alleen Azul in Roosendaal is nog wel open geweest, als koffie- en theehuis.

Volgens de politie verloopt de beëindiging van het gedoogbeleid in beide gemeenten tot dusver zonder problemen. ‘We hebben nog geen opleving van de illegale handel kunnen constateren, met meer drugsrunners op straat’, aldus een woordvoerder. ‘Ook zien we geen waterbedeffect, dat de drugstoeristen opeens allemaal naar Etten-Leur of Breda gaan.’

De gemeentebesturen zijn tevreden. ‘We krijgen alleen maar positieve geluiden uit de buurt’, zegt de woordvoerder van Roosendaal. ‘De mensen hebben geen overlast meer van verkeer en parkeren.’

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid