'Durf het experiment met cannabis aan'

de Volkskran

Woensdag 28 september 2011

 

'Durf het experiment met cannabis aan'

 

Waarom zou je cannabisgebruik strafbaar houden, terwijl gokken gelegaliseerd wordt?

 

Victor Everhardt

 

Het kabinet moet de gemeente Utrecht laten experimenteren met een gesloten clubmodel voor de productie van cannabis. Dat stelt Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid Utrecht.

 

Cannabis en internetgokken zijn allebei volgens de letter der wet niet toegestaan. Maar er is sprake van een 'nee tenzij beleid'. Het mag niet, maar als aan voorwaarden wordt voldaan, gaan politie en OM niet tot vervolging over. Bij gokken wordt door het huidige kabinet toegewerkt naar legaliseren. Over cannabisgebruik zegt het kabinet dat het strafbaar is en strafbaar blijft. Reden voor mij om na te gaan wat nu precies de verschillen zijn die een andere aanpak van het cannabisvraagstuk rechtvaardigen. Om de uitkomst alvast prijs te geven, ik vond geen verschil.

 

Gokverslaving

 

Internetgokken heeft een grote vlucht genomen. 800.000 Nederlanders gokken regelmatig op internet. Circa 10 procent van hen is problematisch gokker of gokverslaafd. Het kabinet wil deze onwenselijke situatie doorbreken door internetgokken te legaliseren. Legalisering is nodig om gokverslaving tegen te gaan, de consument te beschermen en de criminaliteit de pas af te snijden, aldus staatssecretaris Teeven. Het voornemen kan rekenen op steun van VVD en CDA. De verantwoordelijkheid wordt bij de speler zelf gelegd en ze vinden dat de omvang van het spelen en de grote gokverslaving het nodig maakt dat de spelers 'een attractief aanbod in een prettige omgeving geboden wordt'.

 

Ik ben het eens met dit initiatief. Het is verstandiger in contact te staan met gokverslaafden dan hen de illegaliteit in te jagen en te straffen voor hun problemen. Waar het wringt bij mij is dat er bij een vergelijkbaar vraagstuk als cannabisgebruik en cannabisverslaving voor een precies omgekeerde aanpak gekozen wordt.

 

De gemeente Utrecht wil een wetenschappelijk experiment opzetten naar een gesloten clubmodel van productie voor eigen gebruik. Het is bedoeld voor volwassen recreatieve gebruikers en wil betere mogelijkheden voor de leden om hun gezondheid te beschermen. De leden hebben immers zicht op herkomst en samenstelling van de cannabis. Kan de cannabis via de coffeeshops afkomstig zijn van door criminele organisaties gerunde hennepkwekerijen, in het gesloten clubmodel staat deze illegale teelt buitenspel. Daarom betreur ik dat het kabinet blijft bij de reactie:

'cannabisgebruik is strafbaar en blijft strafbaar'.

 

Risico's

 

Tegenover 800.000 gokkers, van wie 10 procent gokverslaafd is, staan bij cannabis ongeveer 400.000 gebruikers, van wie er 30.000, 8 procent, afhankelijk zijn. Het probleem is van dezelfde orde van grootte. Het verslavingsrisico van internetgokken wordt ingeschat als laag. Maar dat is net zo bij cannabis (bron: RIVM). Voor de goede orde: cannabisgebruik is niet zonder risico en die risico's ontken ik niet. Maar voor gokken geldt hetzelfde. Mensen die zo nu en dan gokken of blowen lopen geen groot verslavingsrisico.

 

Mis gaat het bij een deel van de gokkers of blowers. Zij weten zichzelf niet in de hand te houden. En bij hen blijft dat grenzeloos of impulsief gedrag niet beperkt tot één middel of tot één soort probleemgedrag. Vaak is er sprake van de combinatie van én overmatig alcoholgebruik én veelvuldig gebruik van hash en wiet én veelvuldig gokken.

 

Het kabinet beroept zich bij cannabis op internationale verdragen waar Nederland aan vast zit. Bij internetgokken zijn zulke verplichtingen er niet. Dit lijkt een doorslaggevend verschil. Maar dat is het niet. Als we stilstaan bij de aanleiding voor de verdragen dan blijkt dat het de VN en EU er in eerste instantie niet om ging de productie van drugs en de druggebruiker te bestrijden. Het ging om het tegenovergestelde, namelijk de mogelijkheid open houden om verdovende of giftige stoffen te kunnen gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden en geneeskundige toepassingen.

 

Experiment

 

Bovendien heeft Nederland altijd gezorgd voor ruimte voor eigen drugsbeleid. Een beleid dat mogelijkheden biedt om de gezondheid van gebruikers te beschermen en voorkomt dat gebruikers niet meer mee tellen. En dat is juist wat Utrecht met het cannabisbeleid wil: via een wetenschappelijk experiment vaststellen hoe deze uitgangspunten het best gediend worden.

 

Steun vind ik bij de Global Commission on Drugs. Deze commissie, met leden als Kofi Annan, Javier Solana en George Schultz concludeerde recent dat 'de oorlog tegen drugs heeft gefaald'. Als onderdeel van een effectief beleid vindt de commissie dat er experimenteerruimte moet zijn voor regeringen met de legale regulering van drugs. In woorden van de commissie leidt dat tot het ondermijnen van de georganiseerde criminaliteit en biedt het garanties voor het beschermen van de gezondheid en veiligheid van burgers.

 

Volgens mij gaat het hier om beleidsdoelen waar het kabinet het ook mee eens is. Wel mee eens moet zijn. De aankondiging van het legaliseren van internetgokken is daarvan nog eens het bewijs. En wie kan er nu tegen een wetenschappelijk experiment zijn? Tegen het kabinet wil ik dus

zeggen: blijf de Nederlandse drugstraditie trouw en durf te koersen op onderzoek en resultaten.

 

Victor Everhardt is wethouder Volksgezondheid Utrecht.

_______________________________________________

Drugsbeleid mailing list

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid