Fors meer bezoekers coffeeshop

BN/De Stem
Zaterdag, 20 februari 2010

Fors meer bezoekers coffeeshop

door Domien Huijbregts
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .
ETTEN-LEUR - Sinds de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal is het aantal bezoekers van de Etten-Leurse coffeeshop Noorderlight X met 65 procent gestegen.

Dat blijkt uit tellingen die in de afgelopen vier maanden in opdracht van de gemeente zijn gehouden. De stijging is procentueel gezien groter dan in Breda. Daar groeide het bezoek sinds september met 31 procent.

De forse toename in Etten-Leur heeft volgens de gemeente nauwelijks geleid tot meer overlast. Zo bleven de gevreesde parkeerproblemen uit en heeft de extra drukte ook niet gezorgd voor meer troep op straat.

Burgemeester Heleen van Rijnbach stelt 'niet ontevreden' te zijn. "De politie en de coffeeshophouder zijn zeer alert op overlast voor de omgeving. We blijven er ook de komende tijd nog bovenop zitten. We grijpen in wanneer dat nodig is, maar daarvan is nu dus geen sprake."

Isabelle van den Broek, voorzitter van wijkvereniging Centrum- Oost, onderschrijft de conclusies van Van Rijnbach. "Met de gemeente, politie en de coffeeshop doen we er alles aan om de overlast te beperken. Ons bereiken inderdaad nauwelijks klachten."

Ook een medewerker van de coffeeshop is blij dat hun inzet vruchten lijkt af te werpen. "We letten heel goed op wat er zich buiten afspeelt. Als er iemand fout parkeert dan lopen wij meteen naar buiten om hem dat duidelijk te maken."

Volgens de gemeente ligt het voor de hand om de toename van de bezoekersaantallen toe te schrijven aan de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. Van de nieuwe bezoekers komt het grootste deel uit laatstgenoemde gemeente. Hun aandeel in het klantenbestand steeg in vier maanden van twee naar zesentwintig procent. Het aantal nieuwe klanten uit Bergen op Zoom groeide van nul naar vijf procent. De stijging van bezoekers uit Belgiƫ en Frankrijk bleef beperkt.

Omdat uit de tellingen nog niet kan worden afgeleid of de bezoekersaantallen zich stabiliseren of nog verder doorgroeien, heeft de gemeente besloten tot september 2010 door te gaan met tellen. Daarnaast verschijnt er in maart een rapport met daarin een extra overlastmeting onder omwonenden.

Binnen het Regionaal College, waarin de burgemeesters van 26 gemeenten zitting hebben, wordt momenteel overlegd over een herijking van het regionale beleid rond coffeeshops. Van Rijnbach verwacht dat de resultaten daarvan in het voorjaar bekend worden.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid