Fransen boos om 'discriminatie' coffeeshops

De Telegraaf

Zaterdag, 1 oktober 2011, 18:49

 

Fransen boos om 'discriminatie' coffeeshops

 

MAASTRICHT - Fransen die zaterdag door Maastrichtse coffeeshops werden weggestuurd, reageerden teleurgesteld en boos op de nieuwe maatregel van de shops. Zij weigeren sinds zaterdag iedereen de toegang die niet uit Nederland, Duitsland of België komt.

 

„C'est le fascisme”, wierp een boze Fransman de portier bij coffeeshop Easy Going aan de Hoenderstraat in de Limburgse hoofdstad toe, toen die hem de deur wees. Ook zeiden boze Fransen zich gediscrimineerd te voelen en beschuldigden zij de portiers van racisme.

 

Bij twaalf andere coffeeshops was eenzelfde beeld zichtbaar. Verbaasde en teleurgestelde Fransen, die verwezen werden naar wel nog toegankelijke shops in Sittard, Heerlen en Roermond. Rasta Fari Boni, de enige coffeeshop in Maastricht die nog wel Fransen toelaat, profiteerde niet van het nieuwe verbod. „We hebben geen extra toeloop”, zei de eigenaresse.

 

Het idee de Fransen te weren komt van de coffeeshophouders zelf. Zij vrezen overigens dat de afgewezen Fransen in handen vallen van criminele drugskoeriers. De coffeeshophouders denken dat de straathandel en overlast na de invoering van een wietpas helemaal zal toenemen. „We doen dit onder druk van de politiek in Nederland. We laten meten waar dit toe

leidt: meer of minder overlast. We vrezen meer overlast, meer criminaliteit. En het wordt nog erger als straks de wietpas wordt ingevoerd”, aldus voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders in Maastricht (VOCM). Hij spreekt van „opgelegde vrijwilligheid” bij het weren van met name Fransen, maar ook andere buitenlanders die niet in België, Duitsland of Nederland wonen.

 

„De criminelen staan rijendik opgesteld op de Van Hasseltkade om teleurgestelde Fransen op te vangen. Sinds afgelopen weekend zie ik een sterke toename van het tal drugsrunners.”

 

* * *

 

NOS

Zaterdag 1 oktober 2011, 18:40

 

Maastricht weert buitenlandse drugstoeristen

 

Video In Maastricht zijn de coffeeshops vandaag gestopt met het verkopen van wiet aan buitenlanders. De buren - Duitsers en Belgen - zijn nog wel welkom. De shops willen de overheid laten zien dat ze best willen helpen bij het indammen van overlast door buitenlandse drugstoeristen.

 

http://nos.nl/video/277747-maastricht-weert-buitenlandse-drugstoeristen.html

 

_______________________________________________

Drugsbeleid mailing list

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid