'Geen einde gedoogbeleid'

PZC
Zaterdag 6 februari 2010

'Geen einde gedoogbeleid'

door Emile Calon en Marcel Modde.

Als coffeeshop moet je klein blijven. Dan heb je vooralsnog weinig te vrezen van justitie.
Maar wanneer je er willens en wetens een fors grotere handelsvoorraad op nahoudt dan de toegestane 500 gram moet je ook niet zeuren als de instanties tot sancties overgaan, vindt officier van justitie Rob Rammeloo.

De magistraat benadrukte dat de strafzaak tegen Checkpoint niet gezien moet worden als het einde van het gedoogbeleid, zo zei hij gisteren tijdens de voortzetting van het strafproces tegen Checkpoint. "Uitgangspunt van het beleid is dat de lokale shops voorzien in de lokale behoefte aan softdrugs."

Ook zei hij dat die norm van een handelsvoorraad van maximaal 500 gram bepalend is. "Die is er om de grootschaligheid tegen te gaan. Het gaat er niet om met kunst- en vliegwerk binnen die norm zoveel mogelijk klanten te bedienen, maar juist om in het licht van die norm de handel beperkt te houden."

De forse klantengroei van Checkpoint tussen 2001 en de tweede inval in mei 2008 liep als een rode draad door het betoog van de aanklager. De gemeente treft hierin geen blaam, benadrukte hij. "De gemeente kon en wilde niet optreden, bang als zij was voor de gevolgen bij sluiting van de shop. Er was druk van politiek en van bewoners. Willemsen maakte daar handig gebruik van."

Hij weerlegde ook de bewering van de verdediging dat Checkpoint-eigenaar Meddie Willemsen open kaart speelde tegenover de Belastingdienst. Keihard stelde hij dat die dienst 'is voorgelogen', zeker als het ging om de voorraden. "Checkpoint deed gewoon wat het wilde en de Belastingdienst had het nakijken."

Volgens Rammeloo ontstond gaandeweg bij het OM de overtuiging dat het bij Checkpoint om een 'aanbodgestuurde handel ging en geen lokale vraaggestuurde handel'. "Hier gaat de stelling van Johan Cruijff op: Je gaat het pas zien als je het door hebt."

De officier schotelde de rechtbank een flink pakket eerdere zaken voor, waaruit kan worden afgeleid dat de Checkpoint-verdachten niet aan een veroordeling kunnen ontkomen. Volgens die jurisprudentie kan Willemsen zich niet verschuilen achter het feit dat de vele kilo's grotere handelsvoorraad buiten de coffeeshop zijn gevonden en dus geen weerslag hebben op de gedoogvergunning. Een vier maanden oud arrest van het gerechtshof in Leeuwarden vertoont zelfs opmerkelijke overeenkomsten met de zaak Checkpoint. Ook daar voerde de verdediging tevergeefs aan dat het OM jarenlang op de hoogte was van de te grote handelsvoorraad, maar daar niet tegen optrad. Het gebruik van codetaal, wisselende telefoonnummers en onderschepte transporten bewijzen volgens Rammeloo bovendien dat Checkpoint zelf een criminele organisatie vormde met een inkooporganisatie die in heel Zeeland en daarbuiten actief was om te voldoen aan de 'enorme vraag'.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid