'Invoering wietpas 2012 onhaalbaar'

BN ? De Stem

Maandag 12 september 2011

 

'Invoering wietpas 2012 onhaalbaar'

 

TERNEUZEN - De Terneuzense burgemeester Jan Lonink denkt dat het onhaalbaar is om vanaf 1 januari 2012 een wietpas in Zeeuwse coffeeshops in te voeren.

Het pasjessysteem is volgens hem nog onvoldoende uitgekristalliseerd.

 

Zijn Goese collega René Verhulst meldde zijn gemeenteraad eind vorige week dat alle coffeeshops in Zeeland per 1 januari van het Ministerie van Veiligheid en Justitie moeten overgaan op het nieuwe beleid. De invoering van de wietpas houdt volgens Verhulst onder meer in dat coffeeshophouders aan maximaal 1500 ingezetenen softdrugs mogen verkopen. Deze mensen moeten een wietpas hebben, die een jaar geldig is.

Het is wel toegestaan om pasjes van verschillende shops te hebben.

 

Lonink stelt dat het nog niet zover is. "Terneuzen is in een werkgroep vertegenwoordigd, die zaken voor de minister voorbereidt. In Goes en Terneuzen is politiek draagvlak voor de wietpas, Middelburg en Vlissingen hebben bedenkingen. Een van de lastige dingen is de definitie van ingezetenen. Zijn dat mensen uit de stad, uit de gemeente of uit de streek? Het zijn in elk geval geen buitenlanders, want dat is de kern van het beleid: de stroom drugstoeristen terugbrengen. Ik wil ook nog met de gemeenten Hulst en Sluis in overleg. Misschien voelen zij wel voor de invoering van een Zeeuws-Vlaamse wietpas." Gemeenten moeten volgens Lonink het aantal wietpashouders bepalen. De uitvoering van het systeem is de verantwoordelijkheid van de coffeeshophouders.

 

"Ook is nog onduidelijk wie het aantal uitgegeven pasjes controleert.

Binnenkort heb ik een afspraak met onze enige coffeeshop Miami over deze kwestie, maar eigenlijk kunnen we nog geen stappen zetten als de uitvoeringsregels nog niet bekend zijn."

 

Het is onder meer wachten op een vertaling naar beleid van een uitspraak van de Raad van State over de sluiting van een coffeeshop in Maastricht.

Het ministerie denkt dat die uitspraak ruimte laat voor de bepaling dat alleen ingezetenen van Nederland klant mogen zijn van een coffeeshop.

 

Lonink denkt dat een wietpas in combinatie met de verkoop van maximaal twee gram softdrugs per klant afdoende is om de situatie in Terneuzen 'goed' te houden.

 

_______________________________________________

Drugsbeleid mailing list

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid