Justitie eist 27,6 miljoen van coffeeshop

de Volkskrant
Woensdag 3 februari 2010

Justitie eist 27,6 miljoen van coffeeshop

Van onze verslaggever Peter de Graaf

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie wil ruim 27,6 miljoen euro verhalen op eigenaar Meddie Willemsen van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Dat bedrag heeft de 58-jarige coffeeshophouder volgens het OM verdiend in twee jaar en vijf maanden, in de onderzoeksperiode van januari 2006 tot de sluiting van de coffeeshop in mei 2008.

Het OM, dat Checkpoint, Willemsen en 15 medewerkers vervolgt als misdaadbende, beschouwt de miljoenen als crimineel verkregen winst.

Tijdens de rechtszitting dinsdag voor de rechtbank in Middelburg somde de officier van justitie cijfers op waaruit blijkt hoe lucratief de grootste coffeeshop van Nederland was. Uit de jaarstukken van Chess BV, de moedermaatschappij van Checkpoint, over 2006: een winst van 10,2 miljoen euro op een omzet van 26 miljoen euro. Die winstmarge van 38 procent heeft het OM in zijn berekeningen vervolgens ook losgelaten op de btw-omzet van 2007 en 2008. Over 2007 wordt een winst berekend van 12,8 miljoen euro, over de eerste vijf maanden van 2008 een winst van 4,5 miljoen euro.

Steeds meer omzet

De officier van justitie noemde en passant ook nog even de totale winst van Chess over de periode van 2001 tot en met 2005: 24 miljoen euro. Omdat die periode buiten het strafrechterlijk onderzoek valt, wordt dat bedrag niet verhaald. Uit de cijfers blijkt dat Checkpoint in de loop van de jaren steeds meer omzet en steeds meer winst ging behalen. In de laatste jaren trok de coffeeshop aan de Scheldeboulevard twee- tot drieduizend klanten per dag.

Het OM heeft in het kader van de ontnemingsvordering tegen de eigenaar ook gekeken waar het geld is gebleven. Volgens de officier van justitie is in de onderzoeksperiode 13,5 miljoen euro overgemaakt van de bankrekening van Chess BV naar privérekeningen van de coffeeshopeigenaar in Zwitserland. Ook 2,5 miljoen euro van de rekening van een andere bv is overgemaakt naar zijn privérekeningen.

Volgens Willemsens advocaat Beckers zijn die overschrijvingen normaal: Willemsen is tegenwoordig ingezetene van Zwitserland.

Skihal

Willemsen heeft zijn wietmiljoenen geïnvesteerd in de skihal Snowbase in Terneuzen. Volgens zijn advocaat heeft hij 24 miljoen euro in Snowbase gestoken. Het OM heeft beslag laten leggen op de skihal, evenals op acht woningen.

Als Willemsen wordt veroordeeld als leider van een criminele bende, dan wordt zijn investering in Snowbase beschouwd als witgewassen geld.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid