Naar twee gram softdrugs per klant

PZC
Woensdag 17 maart 2010

Naar twee gram softdrugs per klant

door Eugène Verstraeten

TERNEUZEN - De hoeveelheid soft- drugs die de Terneuzense coffeeshop Miami per klant mag verkopen gaat waarschijnlijk van drie naar twee gram. Met dat voorstel komen burgemeester en wethouders binnenkort naar de gemeenteraad.

Door de verkoophoeveelheid verder te beperken hoopt het college het aantal bezoekers uit België terug te dringen. Uit een enquête van het bureau Intraval onder bezoekers aan de coffeeshop in Terneuzen blijkt dat meer dan een derde niet meer in Terneuzen zou kopen als je er nog maar twee gram softdrugs kunt halen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat het aantal bezoekers aan Miami is toegenomen van 470 per dag vorig voorjaar naar 600 per dag in het najaar. Een stijging van 28 procent. "Dat vinden we te hoog", zegt burgemeester Jan Lonink. "We willen niet dat langzamerhand de situatie weer uitgroeit zoals bij Checkpoint. We kiezen wel voor een gedoogbeleid met één coffeeshop, om oncontroleerbare illegale handel te voorkomen. Miami mag dan enkel voorzien in de lokale behoefte aan softdrugs in de regio Zeeuws-Vlaanderen. Die behoefte schatten we op 300 tot 400 bezoekers per dag."

Miami vecht de tellingen van Intraval aan. "Je kunt wel 600 bezoekers tellen die naar binnen gaan, maar dat zijn niet allemaal kopers. Sommigen komen met groepjes, waarvan er maar één persoon iets koopt." Van As schat het werkelijke aantal kopers rond de 400 per dag, waarmee eigenlijk al wordt voldaan aan de eis dat alleen mag worden voorzien in de lokale behoefte. Volgens Van As werkt het huidige toegangssysteem met vingerafdrukken heel goed. Bezoekers kunnen dan maar één keer per dag de huidige toegestane hoeveelheid van drie gram kopen. Van As wil nog niet ingaan op het voorstel die hoeveelheid terug te brengen tot twee gram.

Lonink wijst de uitleg van Miami van het Intervalrapport af. Uit de studie blijkt ook dat 38 procent van de drugsklanten zou wegblijven als ze moeten betalen met een bankpasje. Lonink: "Die maatregel houden we nog in beraad. Dat schrikt namelijk niet alleen Belgen af, maar ook lokale kopers. We willen niet dat die hun drugs in het illegale circuit gaan kopen."

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid