Nederlanders blowen relatief weinig

de Volkskrant
5 november 2009

Nederlanders blowen relatief weinig

Van onze verslaggever

UTRECHT - Het sofsdrugsgebruik ligt in Nederland ongeveer 5 procent onder het Europese gemiddelde. Maar Nederlandse scholieren behoren wel tot de top-3 blowers in de Europese Unie.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2009 van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD), dat donderdag in Brussel werd gepresenteerd. Ongeveer 9 procent van de Nederlandse jongens en 4 procent van de meisjes van 15 en 16 jaar hebben veertig keer of meer cannabis gebruikt. Alleen Spaanse en Tsjechische pubers blowen meer.
Gedoogbeleid

Nederland is het enige land in Europa met een gedoogbeleid. Volgens het Trimbos-instituut kan uit het relatief gematigde cannabisgebruik onder de hele bevolking worden vastgesteld dat de aanwezigheid van 700 coffeeshops in Nederland niet heeft geleid tot massaal blowgedrag.

Maar voor scholieren kan het gemak waarmee – via oudere vrienden of broers – in de coffeeshop om de hoek wiet kan worden verkregen, wellicht wel een rol spelen. Al benadrukt drugsonderzoeker Margriet van Laar dat ook andere factoren van invloed kunnen zijn, zoals een al te coulante houding van ouders of de jongerencultuur.
Voorlichting

De afgelopen jaren is wel sprake van een licht dalende tot stabiliserende trend wat betreft de cannabisconsumptie onder scholieren. In hoeverre voorlichtingscampagnes en schoolpreventieprojecten hieraan hebben bijgedragen, blijft de vraag.

Maar in verschillende andere Europese landen is de daling veel groter. In het Verenigd Koninkrijk is zelfs sprake van bijna een halvering. ‘We doen het niet heel slecht, maar in andere landen is de daling groter’, aldus Van Laar. Uit onderzoeken blijkt ook dat Nederlandse tieners de risico’s van een jointje relatief laag inschatten vergeleken met scholieren in de rest van Europa.
XTC

Cannabis is nog steeds de meest populaire drugs in Europa. Naar schatting 22,5 miljoen Europeanen van 15 tot 64 jaar hebben het afgelopen jaar hasj of wiet gebruikt. Dat is 7 procent van de bevolking. Na cannabis is cocaïne het meest populaire stimulerende middel in Europa. Maar dat geldt niet voor Nederland, waar xtc de tweede plaats inneemt.

Die populariteit kan te maken hebben met de gemakkelijke beschikbaarheid dichtbij de productieplaatsen. Want volgens het EWDD zijn Nederland en België nog steeds de grootste xtc-producenten van Europa. Ook de prijzen van xtc-pillen behoren tot de laagste van Europa. ‘Het wordt hier geproduceerd en het kost weinig’, aldus Van Laar. Vorig jaar betaalden consumenten 2,30 tot 3 euro per xtc-pil.
Internet

Het internet wordt steeds belangrijker als marktplaats voor psychoactieve stoffen, zo constateert het EWDD verder. Op internetsites bieden handelaren steeds vaker en aan een breed publiek alternatieven aan voor gecontroleerde drugs.

Uit een quick scan van 117 onlinewinkels in zeventien EU-landen bleken de meest uiteenlopende drugs te worden aangeboden, waaronder de nieuwste ‘partypillen’ en ‘Spice’, een soort wierook met synthetische cannabinoïden. Volgens het EWDD zijn de meeste van die onlinewinkels in het Verenigd Koninkrijk gevestigd (37 procent), gevolgd door Duitsland (15 procent) en Nederland (14 procent).

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid