'Nee' tegen coffeeshop Hazeldonk

BN De Stem
Vrijdag 18 september 2009

'Nee' tegen coffeeshop Hazeldonk

door Nico Schapendonk

BREDA - Burgemeester Peter van der Velden van Breda weigert pertinent om onderzoek te doen naar de vestiging van een coffeeshop bij Hazeldonk. "Ik zie het niet zitten om mensen te faciliteren die elders niet welkom zijn. Ik ga de deur niet openzetten voor drugstoeristen", zegt de burgemeester.

Daar blijft het niet bij. Ook aan de invoering van een pasjessysteem zitten te veel mitsen en maren, vindt Van der Velden. Met de pasjes zouden alleen lokale gebruikers de mogelijkheid krijgen om softdrugs te kopen bij de plaatselijke koffieshops, maar volgens de burgemeester is dat geen haalbare kaart. Europese regelgeving zou het niet toelaten.

Hij zei dat tijdens een vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur, die woensdagavond het Bredase drugsbeleid besprak.

Bijna alle fracties maken zich zorgen over het toenemend drugsgebruik, de lage prioriteit die de politie lijkt te geven aan de aanpak van softdrugscriminaliteit en de te verwachten toestroom van drugstoeristen. Nu in Terneuzen, Bergen op Zoom en Roosendaal de coffeeshops zijn gesloten, verwachten sommige Bredase fracties dat drugs zoekende Fransen en Belgen deze kant op komen.

Van der Velden bekijkt de situatie op dit moment nog van een zonnige kant. "We hebben geen grote problemen met coffeeshops, het beleid werkt en de shophouders doen hun best voor openbare orde en veiligheid", zei hij. Oók heeft de burgemeester de afgelopen maanden 'geen beeld van grote verontrusting' geconstateerd als het gaat om een toename van het aantal drugstoeristen.

Begin volgend jaar wil hij dat 'beeld' onderbouwen met cijfers. "Tot nu toe hebben we geen nadelige effecten geconstateerd van de ontwikkelingen in Roosendaal en Bergen op Zoom, maar ik realiseer me dat we ze wel scherp moeten volgen", zegt Van der Velden.

Wat hem betreft wordt het tijd voor een 'bovenregionale aanpak' van de drugsproblematiek. "We moeten voorkomen dat Breda een beleid heeft dat afwijkt van omliggende gemeentes. Dat is voor de handhavers zo goed als onwerkbaar', zegt de burgemeester, die leeft in de wetenschap dat hij 'moet woekeren met de schaarse politiecapaciteit'.

Ten slotte liet de burgemeester weten dat hij af wil van het beleid dat er in Breda maximaal negen coffeeshops mogen zijn. Nu zijn er acht geopend en de gegadigden om de negende coffeeshop uit te baten staan 'te dringen'. Wat Van der Velden betreft mag het maximum best op acht gesteld worden.

_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid