Oorlog aan wiettelers

De Telegraaf
Donderdag 1 april 2010

Oorlog aan wiettelers

door Dennis Naaktgeboren

DEN HAAG -  Het kabinet verklaart de oorlog aan de groothandel in softdrugs. Iedere betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt wordt strafbaar.

Georganiseerde drugsproductie is al illegaal, maar ook alle 'handlangers' worden voortaan keihard aangepakt. Growshophouders, handelaren en transporteurs kunnen voortaan jarenlange gevangenisstraffen tegemoet zien.

Dat blijkt uit een conceptwetsvoorstel van demissionair minister Hirsch Ballin (Justitie). De bewindsman wil politie en justitie wapenen om de keten van hennepteelt, waar vaak criminele organisaties achter zitten, 'in de kiem te smoren' en de afzetmarkt te verkleinen.

Het wetsvoorstel stelt alle voorbereidingshandelingen 'ter vergemakkelijking' van illegale hennepteelt strafbaar. Daarmee kunnen bijvoorbeeld ook elektriciens worden aangepakt die meewerken aan het aftappen van elektriciteit en growshopeigenaren die installaties leveren om plantjes beter te laten groeien. Hirsch Ballin wil een gevangenisstraf van maximaal drie jaar invoeren.

De CDA-bewindsman komt tegemoet aan een gekoesterde wens van zijn eigen partij om growshops te verbieden.

* * *

ANP
Donderdag 1 april 2010

Strengere aanpak grootschalige hennepteelt

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil alle handelingen strafbaar stellen die grootschalige illegale hennepteelt ondersteunen en bevorderen. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat de minister donderdag voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. ,,De maatregel geeft politie en openbaar ministerie meer mogelijkheden om de criminele keten van hennepteelt in de kiem te smoren en de afzetmarkt te verkleinen'', aldus het ministerie in een toelichting.

Alle schakels van de productieketen moeten kunnen worden aangepakt: de growshops (winkels met produkten en artikelen ten behoeve van het thuis of in kassen kweken), exploitanten en criminele organisaties die betrokken zijn bij de groothandel en export. Maar ook bijvoorbeeld een elektricien die installaties aanlegt ten behoeve van de teelt, moet oppassen.

Volgens het departement blijkt uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren dat de activiteiten van growshops ,,veel verder gaan dan de enkele verkoop van legale producten voor de kleinschalige (thuis)teelt en dat zij zich niet zelden schuldig maken aan strafbare handelingen door het leveren van planten en stekjes, het installeren van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst.''
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid