'Sluiten coffeeshops vermindert overlast'

ANP
18 mei 2011

'Sluiten coffeeshops vermindert overlast'

MAASTRICHT - Het sluiten van coffeeshops kan een eind maken aan veel overlast in Maastricht. Dagelijks bezoeken tienduizend vooral Belgische en Duitse drugstoeristen Maastricht. Drugsrunners maken gebruik van deze enorme toestroom. „U organiseert met uw veertien coffeeshops uw eigen probleem.” Dat zei de Tilburgse hoogleraar Fijnaut woensdag tijdens een hoorzitting over drugsoverlast voor de gemeenteraad in Maastricht.

De gemeenteraad hield de hoorzitting vooruitlopend op de raadsvergadering van 28 juni. Daar neemt zij een besluit over het Maastrichtse drugsbeleid. Uitgenodigd waren onder anderen de burgemeesters van Terneuzen, Bergen op Zoom en Venlo en vertegenwoordigers van scholen, wijken, politie en justitie.

Alleen inzetten op straffen helpt niet, zei de Maastrichtse hoofdofficier van justite Annemarie Penn-te Strake. Om iets te doen aan de overlast is samenwerking tussen alle betrokken instanties nodig. Wel constateerde ze dat de capaciteit van de politie te klein is om de drugsoverlast en -criminaliteit in Zuid-Limburg goed aan te pakken.