Van Lanschot moet coffeeshop als klant houden

Brabants Dagblad
Maandag 8 februari 2010

Van Lanschot moet coffeeshop als klant houden

DEN BOSCH - De Bank Van Lanschot mag de relatie met de coffeeshop Cool Running uit Maastricht niet beëindigen.Dat heeft de kort gedingrechter in Den Bosch bepaald.

De bank had de rekening opgezegd vanwege het risico om ongewild betrokken te raken bij witwassen en fiscale delicten.

Naar het oordeel van de kort gedingrechter is dat onvoldoende reden om de relatie te beëindigen omdat de coffeeshop uitsluitend een betaalrekening heeft.

De coffeeshop spande een kort geding aan omdat het niet lukte bij een andere bank onderdak te vinden.

* * *

Brabants Dagblad
Dinsdag 26 januari 2010

Coffeeshop eist behoud rekening bij bank

door Ad Rijken

DEN BOSCH - Coffeeshop Cool Running uit Maastricht wil contant geld kunnen blijven storten bij de bank Van Lanschot in Den Bosch.

De coffeeshop vroeg de voorzieningenrechter in Den Bosch daarom gisteren om de bank te verbieden de relatie met JEM Horeca BV op te zeggen. Van Lanschot ging daar vorig najaar toe over. Pogingen om bij een andere bank een rekening te openen mislukten.

De aanleiding voor de opzegging was volgens advocaat G. Hoff dat Van Lanschot er achter was gekomen dat achter JEM Horeca BV een coffeeshop schuil gaat. Onderzoek leerde vervolgens dat op de rekening van deze BV maandelijks bedragen van tussen de 50.000 en 80.000 euro werd gestort, uitsluitend briefjes van 50 euro.

Eigenaar Jo Koopmans legde de bank daarna uit dat hij grotere coupures gebruikt om personeel en leveranciers te betalen en kleinere als wisselgeld. Die uitleg nam de vrees bij de bank niet weg om betrokken te raken bij witwassen of fiscale delicten.

De gestorte bedragen vormden namelijk slechts een derde deel van de totale omzet van 2,5 à 3 miljoen per jaar. De bank concludeerde dat er 'een andere geldstroom moet zijn'.

Eigenaar Koopmans nodigde de bank uit om zijn bedrijf door te lichten. Advocaat Schoenmakers legde uit dat zijn cliënt niet meer deel kan nemen aan het maatschappelijk verkeer als Van Lanschot de rekening op mag zeggen. "En dat terwijl mijn cliënt zich houdt aan alle wet- en regelgeving."

De stelling van Van Lanschot dat de bank risico's loopt om betrokken te worden bij witwassen of reputatieschade op te lopen is op geen enkele manier onderbouwd, stelde Schoenmakers.
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid