'Verbod is ook zonder sluiting aan te vechten'

BN De Stem
Donderdag 17 september 2009

'Verbod is ook zonder sluiting aan te vechten'

door Hessel de Ree en Laurent Heere

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Michel Marijnen van Roosendaal zegt, mede namens zijn Bergse collega Han Polman, dat het geen echte verrassing was dat de meeste gedoogde coffeeshops gisteren vrijwillig dichtgingen. "Je moet altijd uitgaan van het goede in de mens en dat men zich aan de regels wil houden", zegt Marijnen.

Aanvankelijk was er vooral ook rekening mee gehouden dat een of meer coffeeshops de gang naar de bestuursrechter zouden uitlokken door het verkoopverbod bewust te overtreden.

Volgens advocaat Harrie Nieland van zes van de acht shops hebben de eigenaren op het laatste moment besloten dat toch niet te doen.

"Het was een van de opties, maar een riskante, want bij overtreding bestaat het gevaar dat een zaak vijf jaar dicht blijft."

Mogelijk haken de zes shops nu aan bij advocaat Robert van 't Land. Hij heeft namens coffeeshop Yellow Moon in Roosendaal de voorzieningenrechter in Breda begin deze week al om een plek op de rol gevraagd.

De raadsman denkt dat een riskant sluitingsbevel niet nodig is en meent dat hij het nieuwe gemeentelijke softdrugsbeleid ook op basis van de gewijzigde horecaexploitatievergunning van zijn cliënt voor een eerste toetsing aan de bestuursrechter kan voorleggen.

Net als alle andere coffeeshops wil Yellow Moon de rechter dan vragen verkoop van wiet weer toe te staan totdat hij een eindoordeel over de zaak heeft gegeven.

De rechtbank zegt zich te beraden over het verzoek van Van 't Land.

Marijnen meent dat de coffeeshops en de gemeenten elkaar niet voor de bestuursrechter hoeven te treffen.

"Dat hoeft niet als ze geen softdrugs meer willen verkopen", aldus de burgemeester.

-----

'Net Chili in de jaren zeventig'

door Hessel de Ree en Laurent Heere

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Helemaal goed is de dringende boodschap van de burgemeesters nog niet aangekomen.

Gisteren, de dag waarop de verkoop van softdrugs in Roosendaal en Bergen op Zoom definitief is verboden, probeerden toch nog honderden Belgische drugstoeristen wiet te scoren in een van de acht coffeeshops. Terwijl het nou net de bedoeling is van het nieuwe beleid dat zij wegblijven, in verband met overlast.

Zeven zaken houden de rolluiken stijf omlaag uit angst om vijf jaar sluiting opgelegd te krijgen. Dat leidt tot grote drukte bij Azul in Roosendaal, de enige coffeeshop die is opengebleven, zij het slechts voor koffie, thee en fris. Elke klant wordt meteen bij de deur aangeklampt door eigenaar Omar en waarschuwend toegesproken. "Ho ho, alles is uitverkocht. Maar je mag wel je eigen blowtje roken." Twee meisjes uit Antwerpen nippen van een bakkie troost. Ze kunnen het maar niet geloven: "Vreselijk, waar moeten we nu terecht? Roosendaal is zo makkelijk. We kunnen niet met de trein naar Breda." "Amaai", kermen ook Frans en Louise uit Antwerpen. "Niks meer te koop? Dan proberen maar we maar iets op straat te scoren."

Misschien toch niet zo'n goed idee, want buiten regeert de politie. In beide stadscentra surveilleren veel agenten, om nog maar te zwijgen van de onherkenbare opsporings- ambtenaren. Langs de invalswegen delen agenten flyers uit aan Belgische automobilisten, aan wie het einde van het gedoogbeleid nog maar eens wordt uitgelegd.

Bij Azul fouilleert de politie intussen klanten die de deur uit stappen. Ook krijgt de coffeeshop regelmatig bezoek van gemeentelijke handhavers, maar er worden tot het eind van de middag geen overtredingen geconstateerd.

Een boze medewerker hangt een karikatuur van burgemeester Marijnen op: de bestuurder in Hitlerkostuum. "Dit is het einde van de vrijheid, een dictatuur, net Chili in de jaren zeventig."

* * *

BN De Stem
Vrijdag 18 september 2009

Belgen verrast door 'eigen' agenten

door Jos Hack

De Belgische agent Veronique Kennis en wijkagent Frank van der Molen spreken ter hoogte van coffeeshop Azul een automobilist uit België aan over de sluiting van de shops. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

De Belgische agent Veronique Kennis en wijkagent Frank van der Molen spreken ter hoogte van coffeeshop Azul een automobilist uit België aan over de sluiting van de shops. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

De bestuurster van een rode Fiat trapt in de Molenstraat ter hoogte van coffeeshop Azul hard op de rem.
Het is voor de vrouw nu hét moment om eventjes luidruchtig haar frustraties te uiten over de sluiting van de vier coffeeshops.

Want Roosendaalse agenten maken met collega's uit Antwerpen (en met veel Belgische pers) net een rondje door het sinds woensdag softdrugsvrije gebied. Het gezelschap staat voor de deur van Azul. De vrouw draait haar raampje open en gilt: 'Open met die shops'. En ze stuift weer weg.

De Antwerpse agenten kijken niet op van dit tafereel. Ze zijn wel wat gewend in hun eigen stad met 116 nationalteiten. Daar is het aanspreken van drugstoeristen op Roosendaalse bodem helemaal niks bij.

Ook gisteren kwamen er weer een paar honderd Belgen tevergeefs naar de stad. En net als op de eerste dag was alleen Azul open. De politie is er net binnen geweest voor een controle, maar heeft geen overtreding geconstateerd.

Reginald de Vliegher en Veronique Kennis van de politie Antwerpen draaien voorlopig een weekje mee met de Roosendaalse collega's. Zij delen onder meer folders uit en leggen hun landgenoten, soms in de Franse taal, het gewijzigde beleid uit.

"Wij doen dit graag", zegt directeur Paul Neefs van de federale politie in Antwerpen. "Sinds Euro 2000 is de samenwerking tussen beide landen sterk verbeterd. Daar is deze actie ook weer een gevolg van. Onze mensen die hier zijn, hebben een speciale opleiding gehad. Zij weten precies tot hoever zij, juridisch gezien, mogen gaan."

Agent Reginald de Vliegher denkt dat de aanwezigheid van de Belgische politie in 'het buitenland' veel Belgische drugstoeristen verrast. "Alleen daarom al heeft onze aanwezigheid een positief effect. Die lui rekenen er niet op hier op een Belgische politieman te stuiten. Ze merken des te meer dat het echt menens is.''

De agenten vragen hun landgenoten allereerst waarom ze toch naar Roosendaal zijn gekomen. De meesten zeggen helemaal niet te weten van de sluiting van de shops. "Wat mij betreft blijven wij hier nog wat langer dan een week. Deze dagen kunnen we een heleboel van elkaar leren. Als wij hier personen uit België frequent zien rondhangen en we komen diezelfde lui later ook weer in Antwerpen tegen, dan beschikken we al over een stukje meer achtergrond'', zegt De Vliegher.

En weer stopt er een auto ter hoogte van Azul. Nu gaat het om een wagen met een Belgisch kenteken. Wijkagent Frank van der Molen stapt met zijn Belgische collega Veronique Kennis op de bestuurder af. Ze geven hem een folder. De man zegt van niks te weten en vertrekt zonder te morren.

Een paar meter verderop stuiten de agenten in de Hoogstraat op een wat verward rondlopend type uit Brussel. Zij wijzen hem de weg naar het station. "Nadat ik hem in het Frans heb uitgelegd waarom de coffeeshops dicht zijn", zegt Veronique Kennis.

Of de man er ook iets van heeft begrepen? Hij loopt in elk geval wel de richting van het station uit.
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid