Vijf wietplanten niet bestraft

Het Parool
26 april 2011

Vijf wietplanten niet bestraft

ANP

Thuistelers met maximaal vijf wietplanten kunnen ervan uitgaan dat ze niet worden vervolgd, ongeacht het resultaat van de oogst. Voorwaarde is dat de telers direct afstand doen, als de politie aanklopt. De Hoge Raad heeft dat dinsdag geoordeeld over de cassatie van het Openbaar Ministerie in drie vergelijkbare zaken.

Het Openbaar Ministerie was in cassatie gegaan tegen beslissingen van het gerechtshof in Den Bosch in december 2008. In hoger beroep werden drie personen vrijgesproken voor het telen van vijf wietplanten.

Een verdachte werd in Roermond in eigen tuin aangetroffen met vijf planten met een totale opbrengst van 2180 gram. Een echtpaar in Uden oogstte 6712 gram van vijf planten.

Justitie wees erop dat het bezit van maximaal 30 gram wordt gedoogd en eiste straffen tegen de verdachten.

Op basis van een aanwijzing uit 2000 oordeelt de Hoge Raad dat het telen van niet meer dan vijf hennepplanten niet strafrechtelijk wordt vervolgd, als er geen sprake is van bijzondere omstandigheden en de teler tijdig afstand doet. ''De hoeveelheid en het gewicht van de met deze tot vijf planten beperkte teelt verkregen hennepopbrengst doen niet ter zake.'' (ANP)