'Wietpas leidt tot criminaliteit en illegaliteit in Brabant'

de Volkskarnt

Vrijdag 30 september 2011

 

'Wietpas leidt tot criminaliteit en illegaliteit in Brabant'

 

ANP/Redactie

 

Als minister Ivo Opstelten van Veiligheid een wietpas invoert zijn er in de regio Eindhoven te weinig coffeeshops om aan de totale behoefte te kunnen voldoen. De criminalisering van een groot deel van de huidige gebruikers dreigt. Ze zullen zich moeten wenden tot het illegale circuit.

 

Burgemeester Yvo Kortmann van de gemeente Best schrijft dat in een advies dat hij aan al zijn collega's in de regio heeft gestuurd.

Kortmann onderzocht de voor- en nadelen van de spreiding van coffeeshops in de regio en de gevolgen van de invoering van de wietpas.

 

Alleen in Eindhoven (15) en Helmond (1) staan op dit moment coffeeshops.

De omliggende gemeenten hanteren een nulbeleid. Met een maximum aantal leden per coffeeshop zijn er voor de hele regio 22 to 24 coffeeshops nodig.

 

Sommige regiogemeenten overwegen hun nulbeleid op te geven. Ook de politie is onder strikte voorwaarden voor een spreidingsbeleid om de schadelijke effecten van meer coffeeshops te beperken. Aan burgemeester Kortmann is gevraagd om de mogelijkheden van een spreidingsbeleid uit te werken.

 

* * *

 

Eindhovens Dagblad

Vrijdag 30 september 2011

 

Acht coffeeshops naar de regio

 

EINDHOVEN - Er moeten zeven tot acht coffeeshops in de regio komen. Ook moeten Eindhoven en Helmond er zes bijkrijgen omdat er daar waarschijnlijk eenzelfde aantal afvalt.

 

Dat wordt voorgesteld naar aanleiding van de regionale Wietnota. Het voorstel komt van de bestuurlijke werkgroep softdrugs, ingesteld door de gezamelijke burgemeesters van de regio.

 

Als de wet op de clubpas doorgaat, zullen coffeeshops maximaal 1500 'leden krijgen'. Met 35.000 gebruikers in de regio betekent dat dat er

22 tot 24 shops moeten zijn. Het surplus moet naar de regiogemeenten.

Niet alleen omdat de stadse shops alleen voor stadbewoners zijn, maar ook om de overlast daar door de vele regiogebruikers in te dammen.

 

Het voorstel hing al zeker een jaar boven de markt, maar ligt nu vast in een advies. Dat is gestoeld op een langverwachte Wietnota. Deze is samengesteld onder leiding van de Bestse burgemeester Ivo Kortmann. In de Wietnota is onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw coffeeshopbeleid. Naast vasthouden aan het oude - enkel coffeeshops in Eindhoven en Helmond - zou dat de komst van shops in de regio kunnen zijn.

 

De nota en het voorstel zouden besproken worden in het Regionaal College. Op het laatste moment is de behandeling ervan teruggetrokken omdat Rob van Gijzel afwezig is. Hij is cruciaal in het debat, want heeft zeker vier petten op. Hij is korpsbeheerder, voorzitter van de bestuurlijke werkgroep softdrugs, hoofd van de burgemeesterskring maar als burgemeester van Eindhoven ook degene die de knuppel in het hoenderhok gooide door spreiding van de shops voor te stellen.

 

 

 

_______________________________________________

Drugsbeleid mailing list

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid