Zaak Checkpoint aangehouden vanwege foto

BN / De Stem
Donderdag 5 november 2009

Zaak Checkpoint aangehouden vanwege foto

door Emile Calon

MIDDELBURG De rechter-commissaris onderzoekt of Checkpoint eigenaar Meddie Willemsen en oud-burgemeester Ron Barbé van Terneuzen geheime afspraken hebben gemaakt over de bouw van Checkpoint aan de Westkolkstraat.

Tot het onderzoek is afgerond wordt de zaak tegen Checkpoint, Willemsen en vijftien medewerkers en leveranciers aangehouden.

De aanleiding voor het onderzoek vormen mededelingen die een freelance journalist gistermiddag deed tegenover de rechter-commissaris. Hij vertelde dat er een foto zou bestaan van Willemsen en Barbé, enige jaren geleden genomen in een appartement van Willemsen op Curaçao.

Die journalist had dat vernomen van een advocaat die bewoners van Terneuzen bijstond in de tijd dat ze streden tegen de bouwvergunning voor Checkpoint. Volgens die raadsman zouden er destijds zaken onderhands zijn geregeld. Die foto zou dat onderstrepen.

De rechtbank vindt dat de relatie tussen de twee onderzocht moet worden, omdat het Checkpoint proces ook gaat over de integriteit van dat bestuur. Barbé laat in een reactie weten ‘zeer benieuwd’ te zijn naar die bewuste foto. „Willemsen is in de tijd dat ik burgemeester was, twee keer bij mij geweest in het gemeentehuis in Terneuzen en ik zie hem wel eens skaten. Dat is alles. Ik ben één keer op de Antillen geweest met mijn vrouw. Dat was twee, drie jaar geleden toen ik al jaren geen burgemeester meer was.” Barbé spreekt dan ook van ‘laster’ en ‘grote kletskoek’.

Persrechter G. Nomes verwacht dat het Checkpointproces in januari of februari pas kan worden voortgezet.

* * *

BN / De Stem
Dinsdag 3 november 2009

Checkpoint was geoliede machine

MIDDELBURG - Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen had een sterk vermoeden dat heel wat hasj via de achterdeur bij coffeeshop Checkpoint binnenkwam, maar heeft justitie nooit verzocht daar onderzoek naar te doen. De politie op haar beurt had meer oog voor mogelijke overlast.

Dit bleek dinsdag bij de rechtbank in Middelburg, waar de leiding en het personeel van Checkpoint momenteel terechtstaan.

Coffeeshop Checkpoint werd wel gezien als grootste coffeeshop ter wereld, met een dikke 2500 klanten per dag, personeel dat in ploegendienst werkte en die een jaaromzet van 26 miljoen euro draaide.

Checkpoint was een geoliede machine. De verkoopvoorraad in de shop kwam nooit boven de 500 gram uit, niemand kreeg meer dan de toegestane 5 gram hasj en vanuit diverse locaties werd de voorraad hasj in de shop continu aangevuld tot 500 gram. In de shop moesten klanten een nummertje trekken om vervolgens naar een van de vijf kassa's te worden verwezen. Thuiswerkers draaiden de joints, wogen de zakjes met softdrugs af en er was regelmatig overleg met de gemeente.

Eigenlijk was het nooit de opzet geweest dat Checkpoint zo groot zou worden. Checkpoint was bedoeld voor de lokale markt. Echter, toen de Fransen en Belgen eenmaal de weg wisten, was het hek van de dam. Op initiatief van de gemeente werd de route naar Checkpoint zelfs bewegwijzerd.

Uiteindelijk begon justitie een onderzoek naar de aanvoer van de softdrugs en volgden in juni 2007 en mei 2008 invallen. Daarbij werd zowel bij Checkpoint als elders in Terneuzen grote hoeveelheden softdrugs in beslag genomen.

Met uitzondering van de 37-jarige toeleverancier M.W. uit Zevenbergen, schitterden de vijf verdachten (onder wie eigenaar Meddie W.) dinsdag door afwezigheid. Via hun advocaten lieten zij weten verstek te laten gaan, omdat zij vinden dat ze door het OM in de media als criminelen waren neergezet, terwijl zij zich van geen kwaad bewust waren geweest.

De komende dagen staan nog tien verdachten terecht. Of zij naar de rechtbank komen, is twijfelachtig. Donderdag 5 november houdt de officier van justitie zijn requisitoir. De uitspraak is op 2 december.

* * *

BN / De Stem
Maandag 02 november 2009

Dinsdag begin proces coffeeshop Checkpoint

MIDDELBURG - Voor de rechtbank in Middelburg begint dinsdag het megaproces tegen de inmiddels gesloten coffeeshop Checkpoint uit Terneuzen. Checkpoint wordt gezien als de grootste coffeeshop in Europa, met dagelijks drieduizend klanten.

Zowel de 58-jarige eigenaar Meddie W. als de vijftien personeelsleden worden verdacht van het bezit van grote hoeveelheden hasj, deelname aan een criminele organisatie, uitvoer en witwassen van crimineel verdiend geld. Tegen Meddie W. zal bovendien een ontnemingvordering van 27 miljoen euro worden ingediend. In totaal zijn, verdeeld over twee weken, zeven dagen voor de behandeling uitgetrokken.

Oorspronkelijk was Checkpoint een klein coffeeshopje in de binnenstad, maar werd met behulp van de gemeente Terneuzen naar de Scheldeboulevard verplaatst, in een nieuw pand en met ruime parkeergelegenheid. Vanaf dat moment groeide Checkpoint uit tot een coffeeshop van wereldformaat, met voornamelijk Belgen en Fransen als klant. Iedereen - ook het openbaar bestuur - wist dat er beduidend meer dan de toegestane 500 gram hasj aan handelsvoorraad aanwezig moest zijn.

Uiteindelijk volgde er medio 2007 een inval en bleek er in het pand van Checkpoint bijna vijf kilo hasj te liggen. In de woning van W. werd nog eens 96 kilo hasj ontdekt. Een vervolgonderzoek dat zich richtte op de toeleveranciers resulteerde in ettelijke huiszoekingen en een tweede inval, waar opnieuw een grote hoeveelheid hasj in de coffeeshop werd aangetroffen.

In de visie van het Openbaar Ministerie stelt een coffeeshop die méér dan de toegestane hoeveelheid handelsvoorraad van 500 gram hasj in huis heeft zich per definitie buiten het gedoogbeleid en vormen de medewerkers van een dergelijke coffeeshop een criminele organisatie.

Voor de advocaten van de verdachten is het volstrekt onbegrijpelijk dat zowel de gemeente als justitie Checkpoint jarenlang liet doorgaan, terwijl zij toch hadden kunnen weten dat er beduidend méér hasj dan die ene toegestane pond via de achterdeur binnenkwam. De raadslieden zullen er dan ook alles aan doen om aan te tonen dat juist met steun van de overheid Checkpoint kon uitgroeien tot de grootste coffeeshop van Europa.
_______________________________________________
Drugsbeleid mailing list
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
https://lists.tni.org/mailman/listinfo/drugsbeleid