Vrouwenovergang
Vrouwen in de overgang krijgen te maken met overgangsklachten en overgangsverschijnselen. Deze klachten en verschijnselen worden veroorzaakt door een veranderende hormoonhuishouding. In de overgang gaan je eierstokken minder vrouwelijke hormonen aanmaken, zoals oestrogeen en progesteron. Niet alle vrouwen ervaren dezelfde klachten en verschijnselen en niet alle vrouwen hebben even veel last van hun klachten. Het komt echter niet vaak voor dat vrouwen vrijwel geen vrouwenovergang klachten ervaren. Ook de duur van de klachten kan in de vrouwenovergang van vrouw tot vrouw verschillen. Het is dus duidelijk dat de overgang door iedere vrouw anders wordt ervaren, maar er zijn een aantal klachten die door de meeste vrouwen in de overgang worden ervaren.
Lees ook: Afvallen tijdens de overgang
Een veranderend menstruatiepatroon in de vrouwenovergang
Eén daarvan is het veranderende menstruatiepatroon. Zo kun je in de pre-menopauze en de peri-menopauze te maken krijgen met heftigere menstruaties met meer bloedverlies. Ook kunnen de menstruaties langer aanhouden dan je gewend bent. Er zijn tevens vaak langere tussenpozen tussen twee menstruaties in. Ook kunnen menstruaties pijnlijker zijn, wat ervoor kan zorgen dat je niet in staat bent om dagelijkse bezigheden te doen. Een veranderend menstruatiepatroon in de vrouwenovergang is dus niet niks. Deze vrouwenovergang klacht houdt aan totdat je de laatste menstruatie erop hebt zitten. Op dit moment is de menopauze aangebroken. Je kan echter pas met zekerheid zeggen dat er sprake is van de menopauze, wanneer je een jaar onafgebroken geen menstruatie hebt gehad. Je bent in dat geval in de post-menopauze terechtgekomen.
Vrouwenovergang en opvliegers
Opvliegers zijn naast een veranderend menstruatiepatroon ook een veelvoorkomende klacht. Deze opvliegers ontstaan doordat je hormonen gaan schommelen. Tijdens de overgang vinden er verschillende veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Zo gaat je lichaam minder oestrogeen en progesteron aanmaken. Je hormonen geven daardoor aan je hersenen andere signalen dan normaal. De klieren in je hersenen, reageren op deze signalen. De hypothalamus is een klier die de temperatuur regelt en kun je zien als een thermostaat. Ook deze klier raakt ontregeld, waarna je een plotselinge temperatuurwisseling in je lichaam ervaart. In dat geval heb je te maken met een opvlieger. Je kan het heel warm krijgen, waarna je lichaam wilt afkoelen en gaat zweten. Opvliegers komen bij sommige vrouwen een aantal keer in de week voor, maar bij andere vrouwen treden ze tientallen keren per dag op.
Geestelijke klachten
Klachten in de vrouwenovergang die zeker niet vergeten moeten worden, zijn stemmingswisselingen. Deze stemmingswisselingen kan je al ervaren, voordat je veranderingen in je menstruatiepatroon opmerkt. Dit komt omdat de oestrogeenproductie in een vroeg begin van de overgang al gaat dalen. Hierdoor veranderen je emotionele reacties. Je kunt je bijvoorbeeld overspannen, prikkelbaar voelen. Ook kan het voelen alsof je volledig uit evenwicht bent. Dit kan erg ingrijpend zijn voor jou en je omgeving. Vooral als je geen verklaring hebt voor je stemmingswisselingen. Het komt regelmatig voor dat stemmingswisselingen niet door huisartsen worden gezien als een overgangsklacht. Daarom is het van belang om je ervan bewust te zijn van het feit dat deze klachten bij de vrouwenovergang kunnen horen.
Lees ook het artikel: Droog trainen voor vrouwen
Het bericht Vrouwenovergang verscheen eerst op Reviews Expert.