Zoals je misschien wel weet, is de zoete aardappel een zeer veelzijdige groente. Je kunt ze bakken, koken, pureren en nog veel meer. Het is zelfs niet ongebruikelijk om zoete aardappel toe te voegen aan desserts. Ondanks het feit dat dit dus een zeer populair ingrediënt is, zijn er nog en hoop dingen die je erover kunt leren. Daar gaan wij je bij helpen. In dit artikel vind je feitjes, gerechten en tips voor het verbouwen van zoete aardappels. Benieuwd? Lees dan snel verder.
Over de zoete aardappel
De zoete aardappel is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel. In plaats daarvan is het een knol uit de windefamilie. In veel Aziatische landen is deze groenten al eeuwen een geliefd onderdeel van het dieet. In Westerse landen is de populariteit met name in de afgelopen decennia sterk gegroeid.
Die groei heeft vooral te maken met de (gezondheids)voordelen die zoete aardappels met zich meebrengen. Aangezien niet iedereen hier even goed van op de hoogte is, hebben we ze even kort voor je op een rijtje gezet:
- Zoete aardappels bevatten ontzettend veel vitaminen en mineralen. Zo vind je in één portie gekookte zoete aardappel maar liefst 961 ug vitamine A. Daarnaast profiteer je onder andere van een aardige hoeveelheid calcium, foliumzuur, magnesium en kalium. Elk van deze voedingsstoffen brengt ook weer specifieke gezondheidsvoordelen met zich mee.
- Zoete aardappels bevatten veel vezels. Dit maakt het tot een goede aanvulling op een dieet. Door de hoge voedingswaarde zit je namelijk nog urenlang door, wat het risico op snacken aanzienlijk verlaagt. Bovendien hebben deze vezels ook een goed effect op de spijsvertering.
- Zoete aardappels hebben een lagere glycemische index dan de gewone aardappel. Dit houdt in dat de suikers die het bevat langzamer in het bloed worden opgenomen, wat een stabiel bloedsuikerspiegel tot gevolg heeft.
- Tot slot bevat de paarse zoete aardappel anthocyanen. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof een prebiotische werking heeft en er daarnaast voor zorgt dat de goede darmbacteriën in een hoger tempo groeien.
Uiteraard brengt het eten van zoete aardappel nog veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee. We hebben het hier echter gelaten bij de feitjes die wij het interessants vonden. Mocht je hier meer over willen weten, zijn er meer dan genoeg websites waar je verdere informatie kunt vinden.
Overheerlijke gerechten
Nu je weet hoe gezond het is om zoete aardappel te eten, is het tijd om een kijkje te nemen bij de verschillende recepten waaraan je dit ingrediënt kunt toevoegen. Ondanks het feit dat het een beetje gek klinkt, is deze groente geschikt voor zowel voor-, hoofd- als nagerecht. Wij hebben hieronder voor elke maaltijd één van onze favoriete gerechten kort omschreven.
Zoete aardappelsoep
Als je op zoek bent naar een heerlijk voorgerecht dat je kunt maken van zoete aardappels, is deze soep een absolute aanrader. Ondanks het feit dat je er wel even de tijd voor moet nemen, is dit gerecht niet moeilijk om te maken. Je volgt gewoon de volgende stappen:
- Snijd de uien en de knoflook in kleine stukjes en fruit deze in een grote soeppan.
- Voeg vervolgens de chili toe en bak deze een minuutje mee.
- Voeg de garam masala en kerrie toe en roer alles goed door.
- Nu is het tijd om de zoete aardappel in blokjes te snijden en ook deze toe te voegen aan de pan.
- Als alles goed gemengd is, kan je de bouillon toevoegen en de zoete aardappel koken gedurende ongeveer 15 minuten.
- Zodra de aardappels zacht genoeg zijn, kan je de soep pureren met een staafmixer.
- Vervolgens kan je de soep nog naar eigen wens op smaak brengen met peper en zout.
Het eindresultaat is een lekkere, romige soep die ideaal dient als voorgerecht.
Zoete aardappel friet
Eén van de dingen waar zoete aardappel het meest voor wordt gebruikt in Nederland is het maken van frietjes. Het is snel en gemakkelijk te bereiden en je kunt helemaal zelf bepalen waar je het mee aanvult. Ideaal, toch? Je doet het zo:
- Verwarm de oven voor op 230 °C.
- Schil de zoete aardappels, snijd ze in dikke stroken en verdeel deze over een bakplaat.
- Maak een mix van knoflookpoeder, paprikapoeder, uienpoeder en zout en strooi dit geleidelijk over de frietjes heen.
- Besprenkel het geheel met olijfolie en zorg ervoor dat alles goed verdeeld is.
- Zet de zoete aardappel in de oven en laat het zo’n 35 minuten gaar worden. Het is wel belangrijk om alles tussendoor af en toe even om te scheppen.
Zo simpel kan het dus zijn! Voeg zelf een lekkere salade, hamburger of ander bijgerecht toe en je maaltijd is compleet.
Zoete aardappeltaart
Dit laatste recept klinkt misschien een beetje gek: zoete aardappels in een dessert. Toch is dit een trend die we steeds vaker voorbij zien komen. Het werkt als volgt:
- Kook de zoete aardappels in hun schil gedurende 45 minuten. Vervolgens spoel je ze af met koud water en kan je de schil eenvoudig verwijderen.
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Vet de vorm in en bekleed deze met bladerdeeg.
- Stamp de zoete aardappels in een kom fijn.
- Voeg boter toe en mix tot een egaal mengsel.
- Voeg de overige ingrediënten toe (melk, eieren, suiker, kaneel en nootmuskaat) en mix nog één minuut door.
- Doe het mengsel in de bakvorm en bak gedurende 50 minuten.
Nu kan je genieten van een uniek dessert waarmee je jouw gasten versteld zult doen staan!