Afvallen kan op veel verschillende manieren waarvan de ene manier effectiever is dan de andere. Als je gewicht wilt verliezen dan zijn er een aantal stelregels. Zo moet je voldoende bewegen, voldoende slaap krijgen en gezond eten. Om af te vallen maken we vaak gebruik van een dieet, waarin veel mogelijkheden zijn. Met een keto dieet kun je op een effectieve manier gezond afvallen. Een ketogeen dieet is daarnaast ook nog eens lekker! Het ketonen dieet bestaat al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw en werd tot en met de jaren ’70 voornamelijk gebruikt om epilepsie te behandelen. Sindsdien wordt het dieet ook ingezet om bij te dragen aan een gezond gewicht. In dit artikel lees je meer over het ketogeen dieet, hoe het werkt, wat de effecten zijn, wat je kunt eten en welke voor- en nadelen er aan het dieet verbonden zijn.
Wat is een keto dieet?
Een keto dieet is een dieet waarbij je in de basis weinig tot geen koolhydraten tot je neemt en juist veel vetten. Het ketogeen dieet is in de eerste plaats ontwikkeld als medisch dieet om epilepsie te behandelen en is ook zeer effectief bij de behandeling van diabetes type 2. Met een ketonen dieet haal je een deel van de natuurlijke brandstof weg die door je lichaam gebruikt wordt. Deze brandstof wordt geleverd door koolhydraten. Door dit proces komt het lichaam in ‘ketose’ wat inhoudt dat er vet wordt verbrand. In tegenstelling tot de meeste andere diëten, mag je bij dit dieet wel vetten eten. Let wel dat dit gezonde vetten zijn zoals bijvoorbeeld olijfolie, koolzaadolie, vet uit vis en andere gezonde vetten.
Wat zijn ketonen?
Voordat je aan een ketogeen dieet begint, is het goed om te weten wat ketonen zijn. Een gezond lichaam maakt gebruik van verschillende brandstoffen om goed te kunnen functioneren. Hiervoor worden koolhydraten (glucose) en vetten gebruikt. De rode bloedcellen in het lichaam, de functies van de nieren en de hersenen maken gebruik van de koolhydraten. Als deze energiebron voor een deel wordt weggenomen, dan past het lichaam zich aan en gaat ketonen aanmaken. Ketonen zijn verbindingen die in de lever worden aangemaakt uit de vetvoorraad van het lichaam. Dit gebeurt dus op het moment dat de bloedsuikerspiegel laag is. Doordat er vet wordt gebruikt om dit proces aan te wakkeren, mag je dus gewoon vetten tot je nemen. Elk ketogeen dieet is dan ook zo opgesteld dat je voldoende vetten tot je neemt.
Wat mag je eten met een ketogeen dieet?
Een keto dieet is opgesteld met de gedachte dat er zo weinig mogelijk koolhydraten worden ingenomen en juist wel gezonde vetten. In een gemiddeld ketogeen dieet zijn etenswaren opgenomen zoals eieren, vis, vlees, noten, zaden, kaas en olie. Uiteraard zijn er ook een groot aantal soorten groenten en fruit die je wel tot je mag nemen bij een ketonen dieet. Voor het eten van groenten wordt over het algemeen gesteld dat groenten die boven de grond geteeld worden van nature minder koolhydraten bevatten dan groenten die onder de grond groeien en peulvruchten. Groenten die aangeraden worden in een keto dieet zijn onder andere sla, tomaat, bloemkool, aubergine, avocado, asperges, spinazie, komkommer, sperziebonen en andere groenten die bovengronds groeien.
Avocado eieren en tomaat passen in een koolhydraatarm dieet
Waar moet je op letten?
In een ketogeen dieet ontbreken bepaalde producten die juist rijk zijn aan koolhydraten. Ook zijn er bepaalde etenswaren die je wel mag eten, maar met gepaste mate. Peulvruchten en groenten die onder de grond geteeld worden zijn groenten waar je wel van mag eten, maar niet te veel. Dit komt doordat dergelijke groenten meer koolhydraten bevatten. Het is dus aan te raden om voorzichtig te zijn met het eten van groenten als bonen, kidneybonen, witte bonen, doperwten, rode bieten, wortels en linzen. Andere producten die in dit rijtje staan zijn mais, blauwe bessen, pruimen en kokosnoot. Producten die je absoluut moet vermijden tijdens een keto dieet zijn aardappels, pasta, rijst, brood, granen, sap, banaan, mango, druiven, ananas, peer en appel. Het spreekt voor zich dat je in een dieet geen koekjes, snoepjes, taartjes of ijs eet.
Hoe gezond is een ketogeen dieet?
Een dieet volgen is niet altijd zonder gevolgen. Natuurlijk wil je de positieve gevolgen ondervinden als je gebruik maakt van een dergelijk dieet en toch schuilen er ook gevaren in het volgen van een dergelijk eetprogramma. Doordat je het voedingspatroon aanpast en een groot deel van de koolhydraten aan het lichaam ontneemt, zal het lichaam zich moeten aanpassen. Wanneer je zonder de juiste begeleiding en op een rigoureuze wijze gebruik maakt van een dergelijk dieet, bestaat de kans op nierstenen. Mensen die een dergelijk dieet volgen hebben daar een verhoogde kans op. Omdat bij een keto dieet de bloedsuikerspiegel omlaag gaat, is het volgen van dit dieet niet geschikt voor mensen met diabetes type 1 terwijl het juist wel goed is voor mensen met type 2. Wil je gebruikmaken van een ketogeen dieet, dan is het altijd verstandig om een arts of een diëtist te raadplegen.
Voor- en nadelen van een keto dieet
De voordelen van een keto dieet zijn
Aan het volgen van een ketonen dieet zijn verschillende voordelen en ook nadelen verbonden. Een voordeel van dit dieet is uiteraard dat je er mee kunt afvallen. Door het eten van voldoende eiwitten en de juiste vetten, zal het hongergevoel ook minder zijn dan bij andere diëten. Doordat het lichaam in ketose gaat, wordt er meer vet afgebroken dan dat er wordt opgebouwd. Dit gebeurt overigens ook op een efficiënte manier. De eiwitten die je tot je neemt worden op hun beurt omgezet in ketonen door de lever, omdat dit veel energie kost zal het lichaam ook hard meewerken aan het afvallen.
De nadelen van een keto dieet zijn
Helaas zijn er ook nadelen aan een dergelijk dieet. Omdat het niet gemakkelijk is om een keto dieet te volgen en vol te houden, moet je dit alleen doen wanneer je de juiste begeleiding krijgt van een diëtist of arts. Er moet goed gelet worden op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt om te voorkomen dat er tekorten ontstaan. Een ander nadeel is dat je last kunt krijgen van verschillende bijwerkingen zoals misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Een dergelijk dieet kan goed ingezet worden om af te vallen en om een gezonde levensstijl na te leven. Om de nadelen zoveel mogelijk uit te sluiten, is de juiste begeleiding dus zeer belangrijk.
Hoeveel gram koolhydraten per dag kun je eten
30-50 gram koolhydraten per dag is het advies in een ketogeen dieet. Dit lijkt weinig maar dat valt best wel mee. Langzaam wen je er aan en begin je producten zonder koolhydraten lekker te vinden. Een ketogeen dieet is een leefstijl wat echt heel lekker is. We zijn alleen in de westerse cultuur er aan gewend geraakt te veel gram koolhydraten per etmaal te eten.
Wanneer zegt men dat je in ketose bent?
Om in ketose te komen zal je 30-50 gram koolhydraten per dag moeten eten en gezonde vetten en veel eiwitten. Heel weinig koolhydraten dus maximaal 50 gram koolhydraten per 24 uur. Dan kun je zeggen dat je in ketose bent. Erg goed voor je ligaam ook bij hart en vaatziekten.
Producten met weinig koolhydraten
Er zijn heel veel lekkere producten met weinig koolhydraten. Producten met weinig koolhydraten kun je vinden in iedere supermarkt. Een keto dieet volgen kan dus goed samen gaan met andere wensen. En is daarnaast ook goed vol te houden. Producten met weinig koolhydraten zijn groente zoals asperges, broccoli, bleekselderij bladgroente, champignons, courgette, gember, koolsoorten, komkommer, paprika, radijs, sla, ui, venkel, witlof. Maar ook vlees zoals eend, kalfsvlees, kalkoen, kip, lamsvlees, rundvlees, varkensvlees. Of vis zoals forel, haring, kabeljauw, sardientjes, schelpdieren, schaaldieren, schol, tonijn, zalm.
Andere producten die goed passen in een ketogeen dieet zijn bv
Fruit zoals avocado, abrikozen, bosfruit, kokos, aardbeien, mandarijnen. Of noten en zaden zoals amandelen, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten, pijnboompitten, walnoten, lijnzaad, maanzaad, sesamzaad