Tips voor de dag van de aarde
De dag van de aarde wordt jaarlijks gehouden op 22 april. Deze dag heeft als doel mensen bewust te maken van de natuur. Het milieu, klimaatverandering en de effecten van consumentengedrag op de aarde. Deze dag bestaat sinds 1970. En werd in 2009 officieel uitgeroepen als internationale dag van de aarde. Door de Verenigde Naties. Jaarlijks worden er wereldwijd talloze activiteiten. En evenementen georganiseerd. In 192 verschillende deelnemende landen. Daarom vind je hier tips voor de dag van de aarde!
Deze activiteiten worden in Nederland gecoördineerd door: Stichting Dag van de Aarde. Vroeger lag de nadruk op deze dag vooral op het actievoeren. Terwijl tegenwoordig de nadruk meer ligt op het motiveren en bewust maken van de mensen. In de omgeving om hun gedrag positief aan te passen. Om deze bewustwording vast te houden na de dag van de aarde. Is er door de stichting ook de krant van de aarde uitgebracht. Iedereen kent de standaardtips om bij te dragen aan een betere aarde. Zoals het scheiden van je afval, water- en energieverbruik verminderen, letten op je consumentengedrag, minder vlees eten, recyclen etc. Maar er zijn nog talloze tips die men in acht kan nemen om bij te dragen aan een betere wereld.
Help mee aan een betere wereld en bekijk onze tips voor de dag van de aarde.
Bijen en vlinders lokken
Tegenwoordig kun je eenvoudig bijenhotels maken en plaatsen in je tuin en aantrekkelijke bloemen en planten plaatsen voor vlinders. De bijenhotels zijn voor de solitair levende bijensoorten en niet voor de kolonies die in korven leven. De voor bijen en vlinders aantrekkelijke bloemen en bijenhotels zorgen voor een gebalanceerd ecosysteem in je tuin. Op je balkon en daarmee in jouw directe omgeving en draag je bij aan het behoud van deze belangrijke dieren. Zonder bijen zouden veel gewassen niet kunnen groeien. Omdat deze bestuift worden door bijen. Daarnaast is er natuurlijk veel interessants te ontdekken en observeren in een natuurlijke tuin.
Insecten eten
Het klinkt wellicht erg raar. Over het eten van insecten wordt doorgaans het volgende gezegd: het heeft poten maar het smaakt naar noten. Onbewust spelen we ieder jaar een halve kilo insecten naar binnen. En het gebruik ervan in onze voeding is daarom niet ondenkbaar. Insecten zijn dan ook veel efficiënter en duurzamer te produceren dan welke andere vorm van vlees dan ook. Bovendien zijn insecten niet minder voedzaam en in veel gevallen zelfs voedzamer dan vlees of vis. Maar in onze cultuur geldt voornamelijk dat het eten van deze dieren vooral wennen is.
Was je schoon met de natuur
Planten maken natuurlijk saponine aan, een stof die beschermt tegen bacteriën en schuimt wanneer je je handen ermee wast. Dit is dus een natuurlijke vorm van zeep die ook reinigend werkt wanneer je er je handen of lichaam mee wast. Een is vele malen minder schadelijk voor de aarde dan de chemische tegenliggers. Fijngemalen wortels van planten die saponine aan kunnen maken. Kan ook gebruikt worden om shampoo of wasmiddel mee te maken. Hiervoor kook en filter je honderd gram in een liter water.
Onder de afbeelding meer tips voor de dag van de aarde
Een buitenkoelkast
Meer tips voor de dag van de aarde zijn bijvoorbeeld. Wanneer je of letterlijk je koelkast in de tuin zet of je voedsel zogezegd gaat inkuilen, kun je een hoop energie besparen. Zelfgekweekte groente en fruit kun je lang goed houden door ze levend te begraven. Zo kun je ze de hele winter lang vers houden en ze opgraven wanneer je ze wenst te nuttigen. Zo kun je appelen, peren, aardappelen, kolen en wortelen in de grond begraven. En deze met stro en witzand af te dekken. Zo kunnen ze verder blijven leven totdat je ze daadwerkelijk nodig hebt.
Upcycle je ‘rommel’
In eerdere generaties was het erg normaal om oude objecten te verwerken tot iets nieuws. Bijvoorbeeld oude kleding verwerken tot een nieuwe muts of tas. Tegenwoordig wordt dit repurposing of upcycling genoemd. Het internet staat tegenwoordig vol met goede ideeën en inspiratie. Voor sommige dingen heb je veel vaardigheden nodig, maar er bestaan ook veel eenvoudige tips. De trommel uit je oude kapotte wasmachine. Zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als vuurkorf. Of een oude koelkast kan als tv-meubel gebruikt worden. En met alle lege wc-rolletjes kun je een handig opbergsysteem voor kabels creëren wanneer je ze rechtop zet in een schoenendoos.
Maak je eigen tandpasta
Een goed werkende en gezonde tandpasta kun je heel eenvoudig maken met makkelijk te verkrijgen ingrediënten. Hiervoor mix je wat natriumbicarbonaat, kokosolie en pepermuntolie met elkaar, waardoor je een geschikte substantie hebt om je tanden mee te poetsen. Daarnaast kun je ook je haar wassen met natriumbicarbonaat in plaats van met shampoo.